OSAS Diagnostiek

Zonder wachttijd en gewoon thuis

Samen met het Nederlands Slaap Instituut maken we snelle, betrouwbare diagnostiek voor OSAS (obstructief slaap apneu syndroom) mogelijk. We maken gebruik van betrouwbare en gevalideerde technologie passend in de meest recente richtlijnen voor slaaponderzoek.

Wij zijn hèt moderne alternatief op reguliere ziekenhuiszorg. Slaaponderzoek kun je tegenwoordig gewoon thuis doen, daarvoor hoeft de patiënt niet eerst naar het ziekenhuis. Ook het gesprek met de medisch specialist kan daarna gemakkelijk op afstand via videobellen.

Ik heb diagnoses gesteld die anders niet gesteld zouden worden.
Huisarts F. Göbel, Aalsmeer

Wist je dat

  • Slaapapneu bij ongeveer 1 op de 100 mensen voorkomt? Bron: Thuisarts.nl.
  • 4 op de 5 mensen met slaapapneu weten dit niet van zichzelf? Dit kan ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Bron: Nederlands Slaap Instituut.
  • Het zo’n 5-8 jaar duurt voordat slaapapneu wordt vastgesteld? Bron: Stichting Apneu Research.
  • Op dit moment ca. 20% van mensen met slaapapneu gediagnosticeerd is? Bron: American Academy of Sleep Medicine.
  • Iemand met ongediagnosticeerd slaapapneu gemiddeld €3.860 per jaar aan vermijdbare zorgkosten verbruikt? Bron: BMJ Journals.
  • Slaapapneu kan leiden tot o.a. suikerziekte, hoge bloeddruk, overgewicht, hartritmestoornissen, psychische klachten (burn-out specifiek), verzuim en een hogere mortaliteit? Bron: American Academy of Sleep Medicine.

Hoe werkt het?

Bij vermoeden OSAS verwijs je de patiënt via Ksyos naar het Nederlands Slaap Instituut. Met behulp van het digitale OSAS-protocol neem je een anamnese af en doe je lichamelijk onderzoek. Vervolgens geef je de patiënt de slaaprecorder mee. De patiënt sluit ’s avonds zelf de slaaprecorder aan en start het slaaponderzoek. De volgende dag levert deze de slaaprecorder weer in bij de praktijk. Het slaaponderzoek wordt vervolgens digitaal naar het Nederlands Slaap Instituut verzonden.

Na ontvangst van het slaaponderzoek neemt het Nederlands Slaap Instituut contact op met de patiënt om de afspraak met de somnoloog in te plannen. In overleg met de patiënt kan dit consult op afstand plaatsvinden, via beveiligd videobellen. De somnoloog beoordeelt het slaaponderzoek en bespreekt de uitslag en eventuele behandeling met de patiënt. De uitslag ontvang je via Ksyos en in het HIS retour.

Meer over Slaap: de Slaapstraat

In samenwerking met de Slaapstraat en de Hersenstichting is op 1 augustus 2018 de pilot ‘Slaap’ van start gegaan. Deze pilot is er op gericht kennis over slaapproblematiek en behandelmethode van de 2e lijn naar de 1e lijn over te brengen. Betere diagnostiek is hierbij van belang. Huisartsenpraktijken worden getraind om slaapproblematiek bij patiënten sneller te herkennen, de juiste diagnose te stellen en gerichtere zorg te kunnen bieden. Ksyos faciliteert hierbij het versturen van een adaptieve vragenlijst (HSDQ, ISI) en consultatiemogelijkheden naar slaapspecialisten. 14 huisartsenpraktijken uit 5 verschillende regio’s nemen deel aan de pilot gedurende één jaar. De Vrije Universiteit te Amsterdam doet onderzoek naar de effectiviteit van de pilot.