OSAS-diagnostiek zonder wachttijd, thuis in je eigen bed

Slaaponderzoek in een ziekenhuis of kliniek is vaak oncomfortabel, kent lange wachttijden en kost de patiënt veel tijd. Dat kan anders. Ksyos Slaap is het moderne en patiëntvriendelijke alternatief voor onderzoek naar OSAS (obstructief slaap apneu syndroom). Door onze innovatieve slaaprecorder en netwerk van medisch specialisten kan dit snel, makkelijk en comfortabel, gewoon bij de patiënt thuis. Bij Ksyos staat innovatie voorop, waardoor wij kunnen garanderen dat we altijd met de nieuwste gevalideerde technologieën werken die de markt te bieden heeft. Ben je benieuwd naar de ervaring van collega-huisarts Roy Jurriaans met Ksyos Slaap? Lees het interview hier.

Ik heb diagnoses gesteld die anders niet gesteld zouden worden.
Huisarts F. Göbel, Aalsmeer

Wist je dat

  • Serieuze slaapapneu voorkomt bij ongeveer 1 op de 30 mensen? In een normpraktijk zijn dat al snel 250 patiënten. Bron: Nederlands Slaap Instituut.
  • 4 op de 5 mensen met slaapapneu dit niet van zichzelf weet? Dit kan ernstige mentale en fysieke gevolgen hebben. Bron: Nederlands Slaap Instituut.
  • De diagnose slaapapneu vaak pas na 5-8 jaar wordt gesteld?
  • Op dit moment ca. 80% van mensen met slaapapneu nog niet is gediagnosticeerd? Bron: American Academy of Sleep Medicine.
  • Iemand met ongediagnosticeerde slaapapneu gemiddeld €3.860 aan vermijdbare zorgkosten verbruikt? Bron: BMJ Journals.
  • Slaapapneu kan leiden tot o.a. suikerziekte, hoge bloeddruk, overgewicht, hartritmestoornissen, psychische klachten (burn-out specifiek), verzuim en een hogere mortaliteit? Bron: American Academy of Sleep Medicine.

Hoe werkt het?

Bij een vermoeden op OSA(S) verwijs je de patiënt naar Ksyos. Onze slimme triage tool denkt mee of een verwijzing terecht is, waarna je met behulp van het digitale OSA(S)-protocol een anamnese en een kort lichamelijk onderzoek afneemt. Vervolgens kies je zelf of je de recorder meegeeft aan de patiënt of liever door ons laat versturen.

De slaaprecorder maakt gebruik van geavanceerde moderne technologie en voert een uitgebreide slaapregistratie (polygrafie) uit. Geen elektroden op het hoofd, buik- of borstbanden of een neusbril. We leveren de slaaprecorder met een handig stappenplan zodat de patiënt thuis zonder problemen zelf de recorder kan aansluiten. De volgende dag brengt de patiënt de slaaprecorder weer naar de praktijk of verstuurt deze per post naar de specialist waarna de data automatisch wordt uitgelezen. Na het analyseren van de data neemt een van onze longartsen, neurologen,  kno-artsen of een van de somnologen van het Nederlands Slaap Instituut contact op met de patiënt voor een afspraak. Via een beveiligd videoconsult bespreekt de specialist zijn bevindingen en wordt er indien nodig een passende behandeling gekozen. Samen met de patiënt wordt er een passende behandeling gekozen, waarna een slaapconsulent de patiënt bezoekt voor de behandeling. De uitslag lees je terug in het Ksyos EPD en via een edifact in het HIS.

Wist je al dat je de keuze hebt om dit zorgpad volledig digitaal te laten verlopen? Je maakt dan gratis gebruik van het Ksyos Digitaal Spreekuur: via een beveiligde verbinding houd je een videoconsult met de patiënt om de anamnese en het lichamelijk onderzoek af te nemen. Wij sturen de recorder vervolgens op naar de patiënt. Je mag het Digitaal Spreekuur natuurlijk ook gebruiken voor al je reguliere digitale consulten!

Passantentarief

Het passantentarief is van toepassing wanneer jouw zorgverzekeraar geen overeenkomst heeft gesloten met Ksyos. In dit bedrag zitten de kosten van het slaaponderzoek, apparatuur, medisch specialisten, verpleegkundig personeel, ICT, facilitair beheer en kosten van de instelling. Voor alle tarieven geldt dat deze vergelijkbaar of lager zijn dan die van ziekenhuizen. Klik hier voor het overzicht van de passantentarieven.