OSAS-diagnostiek zonder wachttijd, comfortabel thuis in je eigen bed

Slaaponderzoek in een ziekenhuis of kliniek is vaak oncomfortabel, kent lange wachttijden en kost de patiënt veel tijd. Dat kan anders. Ksyos Slaap is het moderne en patiëntvriendelijke alternatief voor onderzoek naar OSAS (obstructief slaap apneu syndroom). Met onze innovatieve slaaprecorder kan dit makkelijk en comfortabel bij de patiënt thuis. Door online samenwerking tussen huisarts en medisch specialist krijgt de patiënt dezelfde nacht al een onderzoek. Hiervoor zet Ksyos betrouwbare en gevalideerde technologie in, volgens de meest recente richtlijnen voor slaaponderzoek. Wil je weten wat de ervaringen van huisarts Roy Jurriaans zijn met Ksyos Slaap? Lees het interview hier.

Ik heb diagnoses gesteld die anders niet gesteld zouden worden.
Huisarts F. Göbel, Aalsmeer

Wist je dat

  • Serieuze slaapapneu komt bij ongeveer 1 op de 30 mensen voor. In een normpraktijk zijn dat al snel 250 patiënten. Bron: Nederlands Slaap Instituut.
  • 4 op de 5 mensen met slaapapneu weten dit niet van zichzelf? Dit kan ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Bron: Nederlands Slaap Instituut.
  • Het zo’n 5-8 jaar duurt voordat slaapapneu wordt vastgesteld? Bron: Stichting Apneu Research.
  • Op dit moment ca. 80% van mensen met slaapapneu nog niet gediagnosticeerd is? Bron: American Academy of Sleep Medicine.
  • Iemand met ongediagnosticeerde slaapapneu gemiddeld €3.860 aan vermijdbare zorgkosten verbruikt? Bron: BMJ Journals.
  • Slaapapneu kan leiden tot o.a. suikerziekte, hoge bloeddruk, overgewicht, hartritmestoornissen, psychische klachten (burn-out specifiek), verzuim en een hogere mortaliteit? Bron: American Academy of Sleep Medicine.

Hoe werkt het?

Als huisarts registreer je de patiënt bij vermoeden op OSAS (obstructief slaap apneu syndroom) voor Ksyos Slaap. Ksyos werkt voor dit onderzoek samen met het Nederlands Slaap Instituut (NSI). Met behulp van het digitale OSAS-protocol neem je een anamnese af en doe je lichamelijk onderzoek. Vervolgens geef je de patiënt de slaaprecorder mee.

De meting wordt gedaan met een actigraaf; een sensor op het borstbeen en een vingersonde. Met geavanceerde nanotechnologie wordt door de recorder een veelheid aan slaapaspecten geregistreerd. Geen electroden op het hoofd, geen buik- of borstbanden, geen neusbril etc. We leveren de slaaprecorder natuurlijk met een handig stappenplan zodat de patiënt thuis zonder problemen zelf de recorder kan aansluiten. De volgende dag brengt de patiënt de slaaprecorder weer naar de praktijk. Je sluit het apparaat aan op je eigen computer met een usb-kabel. Onze software leest de data vanzelf uit.

Ksyos zorgt ervoor dat de data bij de medisch specialist van het NSI komen. Alle medisch specialisten van het NSI zijn tevens somnoloog. Die neemt contact op met de patiënt voor een afspraak. De patiënt kan snel terecht voor een beveiligd videoconsult. De somnoloog beoordeelt het slaaponderzoek en bespreekt de uitslag en eventuele behandeling met de patiënt. De uitslag ontvang je via Ksyos en in het HIS.