Wat is slaapapneu?

Bij slaapapneu stopt de ademhaling herhaaldelijk tijdens de slaap; dit gebeurt minimaal vijf keer per uur. Elke ademstop duurt minstens tien seconden, maar kan soms zelfs zestig seconden duren.  Door de ademstop wordt het normale slaappatroon onderbroken en worden sommige mensen zelfs steeds wakker. 

 Slaapapneu komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en vooral bij mensen tussen de 45 en 65 jaar. Obstructief slaapapneu syndroom, ook wel OSAS genoemd, is de meest voorkomende vorm van slaapapneu. De ademstops ontstaan bij OSAS doordat de bovenste luchtweg tijdelijk wordt afgesloten. Mogelijke oorzaken van OSAS zijn overgewicht, het consumeren van alcohol, roken en slaapmedicatie.

Een andere vorm van slaapapneu is Centraal Slaapapneu Syndroom (CSAS). Hierbij geven de hersenen soms geen signaal aan de ademhalingsspieren. De ademhaling valt daardoor even stil. De luchtwegen zijn wel gewoon open. De oorzaak is meestal hartfalen met een slechte doorbloeding van het ademhalingscentrum in de hersenen. Ook een beroerte of diabetes (suikerziekte) kan CSAS veroorzaken. Bovendien vergroot ouderdom het risico.

De symptomen van slaapapneu

Mensen met slaapapneu ervaren klachten zoals snurken, vermoeidheid en prikkelbaarheid overdag. Ze hebben weinig energie en voelen zich vaak slaperig. Het stoppen met ademhalen en het snurken zullen vaak niet door diegene met slaapapneu zelf worden opgemerkt, maar door de partner.

Andere symptomen die passen bij slaapapneu zijn: overdag in slaap vallen, stemmingswisselingen, concentratieproblemen, hoofdpijn bij het wakker worden, hoge bloeddruk, wakker worden met een droge mond en niet uitgerust wakker worden. Vaak ervaren mensen deze klachten niet meteen als erg genoeg, waardoor ze er niet mee naar de huisarts gaan.

Ernstige slaapapneu kan gevaarlijk zijn en kan onder andere leiden tot een hartaanval, beroerte, impotentie, overmatige slaperigheid overdag en een hoge bloeddruk. Gemiddeld duurt het drie tot vijf jaar voordat een patiënt zich bij de huisarts meldt.

Hoe kom ik erachter of ik slaapapneu heb?

Om te bepalen of je slaapapneu hebt, moet je een slaaponderzoek doen. Via Ksyos Slaap kan slaaponderzoek gewoon thuis in je eigen bed plaatsvinden, zonder wachttijd of reistijd.

Je krijgt de slaaprecorder via je huisarts mee of krijgt deze thuis opgestuurd. Hierna kun je direct starten met het thuis slaaponderzoek. Binnen twee weken krijg je de uitslag, waarna een eventuele behandeling meteen kan beginnen.

Lees meer over slaaponderzoek via Ksyos Slaap

Welke behandelingen zijn er voor slaapapneu?

Voor veel slaapapneu patiënten geldt dat de klachten minder worden of zelfs verdwijnen als zij afvallen, minder alcohol drinken, stoppen met roken, geen slaapmedicatie gebruiken en meer bewegen. Daarom is het eerste advies om een gezonde leefstijl te hebben en gewicht te verliezen.

Aanvullend zijn er verschillende behandelopties voor slaapapneu. Deze zijn allemaal gericht op het voorkomen van dichtvallen van de bovenste luchtweg tijdens de slaap. Eén daarvan is de MRA-beugel waarbij de onderkaak meer naar voren komt te staan in de nacht. Een andere mogelijkheid is door een apparaatje te dragen, waardoor je op je zij gaat slapen in plaats van op je rug, de slaappositietrainer (SPT).  De SPT bestaat uit een band met sensoren die boven de buik en onder de borst wordt bevestigd.

De meest effectieve behandeling is het dragen van een apneu masker tijdens de slaap. Dit wordt ook wel een CPAP-apparaat genoemd. De bovenste luchtweg blijft hierdoor open door positieve luchtdruk in het masker.

Slaaponderzoek aanvragen

Met een slaaponderzoek via Ksyos weet jij binnen twee weken of je slaapapneu hebt.  Wil je weten of je in aanmerking komt voor een slaaponderzoek? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

Laat hier je gegevens achter

Ik had enorme last van moeheid en futloosheid, terwijl ik zeven à acht uur per nacht sliep. Ik had nooit aan slaapapneu gedacht; en dát met mijn medische achtergrond.
Patiënt Thomas