Slimmer werken

Leonard Witkamp, directeur van Ksyos, opende de avond met een verhaal over paradigmaverschuiving. De vergrijzing van de maatschappij zorgt voor een toenemende zorgvraag. Dit vraagt om een andere, slimmere manier van werken. Regio Rijnmond is een succesvol voorbeeld van hoe huisartsen, paramedici en specialisten gezamenlijk kunnen optrekken om efficiëntere zorg, in dit geval binnen de oogheelkunde, te bieden. Hoe zijn hun werkwijzen op elkaar afgestemd? Huisartsen verwijzen patiënten met niet-acute oogklachten direct vanuit het HIS door naar een optometrist in de buurt voor een uitgebreid onderzoek. Dat onderzoek wordt geregistreerd in het beveiligde Ksyos portaal en doorgestuurd naar de oogarts die ter supervisie meekijkt. De oogarts reageren binnen twee werkdagen, maar hebben een gemiddeld reactietijd van vijf uur. De bevindingen en het advies van optometrist en oogarts worden via een edifact-bericht naar het HIS gestuurd en via Ksyos gedeeld. De optometrist deelt de uitslag met de patiënt en initieert het vervolgtraject.

Wanneer verwijs je een patiënt met oogklachten door en naar wie?

Deze vraag werd beantwoord door Ilse Augustijn, eigenaar en optometrist van Augustijn Optiek & Optometrie. Dit deed ze aan de hand van leerzame casussen op het gebied van gevoelige ogen, hoofdpijn, contactlenzen en visusdaling. Ilse heeft ons laten zien dat de optometrist meer doet dan alleen een standaard oogmeting voor een bril. Veel optometristen beschikken over een cornea topograaf, spleetlamp, oogdrukapparatuur, fundusfotografie en een OCT-scan, waardoor mensen geholpen kunnen worden in de eerste lijn en een verwijzing naar de oogarts vaak achterwege kan blijven.

Recente ontwikkelingen rondom maculadegeneratie

Willem Maat, oogarts Maasstad ziekenhuis, praatte ons bij over de laatste feiten en cijfers op het gebied van maculadegeneratie, de belangrijkste oorzaak van ernstig verlies van gezichtsscherpte in westerse landen (bij mensen ≥50 jaar). Vroegdiagnostiek is belangrijk, wat goed mogelijk is door optometristen met gebruik van een OCT. Vervolgens ging Maat dieper in op leefstijladviezen, voedingssupplementen en de ooginjectiebehandeling. Daarnaast sprak hij over verwachtingsmanagement van de patiënt en het op de juiste wijze inlichten over het behandelingstraject van ooginjectie.

Retinale aandoeningen

Na het dessertbuffet met uitzicht op zeeschildpadden, haaien en barracuda’s nam oogarts Koorosh Faridpooya van het Oogziekenhuis Rotterdam ons mee in de wereld van de retinale aandoeningen en behandelmogelijkheden. Als klapper op de vuurpijl deelde Faridpooya een wereldprimeur met ons: in samenwerking met een groep gespecialiseerde oogartsen van het oogziekenhuis Rotterdam heeft hij de eerste succesvolle netvliesoperatie met een operatierobot uitgevoerd. Lees hier meer over de operatie.

Tenslotte benadrukte Leonard Witkamp dat de samenwerking tussen huisartsen, optometristen en oogartsen in de regio cruciaal is en dat Ksyos als werkgever voor deze drie partijen graag de verbindende rol oppakt. Het was een leerzame avond. Tot op een volgende nascholing!