Het aantal mensen in Nederland met hartfalen is groot en zal in de toekomst alleen maar toenemen. Om deze stroom aan patiënten aan te kunnen, kan TeleMonitoring een uitkomst bieden. Met TeleMonitoring kunnen hartfalenpatiënten thuis hun bloeddruk, gewicht en hartslag meten.

Dit biedt de patiënt meer onafhankelijkheid: hij hoeft minder vaak naar het ziekenhuis en kan in eigen tijd contact opnemen met de zorgverlener. Het thuis monitoren kan ervoor zorgen dat zorgverleners eerder kunnen ingrijpen, waarmee complicaties voorkomen kunnen worden.

Ondanks de voordelen is TeleMonitoring nog niet de norm en nog lang niet bij elk ziekenhuis beschikbaar. Dit komt volgens KSYOS directeur Leonard Witkamp doordat er voor ziekenhuizen nog te weinig financiële drijfveren zijn. Witkamp: “Met chronische patiënten zoals mensen met COPD of hartfalen verdient het ziekenhuis aan een korte opname, aan een lange opname verliest het ziekenhuis geld. Die lange opname probeert het ziekenhuis te voorkomen al of niet met TeleMonitoring.”

Lees het hele artikel op SmartHealh.