Roxanne, vertel! Waarom heb je meegedaan aan de pilot orthoptie van Ksyos?   
 
We werken in onze optiekzaak al een lange tijd met Ksyos Oogheelkunde en dat bevalt heel goed. Geen wachttijden meer voor de patiënt, een goede samenwerking tussen de huisarts, optometrist en oogarts en uiteindelijk betere en snellere zorg voor de patiëntToen ik door Ksyos werd benaderd om mee te denken met de pilot Orthoptie, was ik dan ook meteen enthousiast. Ik wil graag mijn ervaringen uit de praktijk delen en samen kijken hoe we deze dienst het beste kunnen inrichten. Alleen samen kunnen we de druk op de specialistische zorg laten afnemen. 

Kun je kort uitleggen hoe het werkt?  
 
Kinderen en volwassenen die scheelzien, dubbelzien, een lui oog hebben of asthenope klachten hebben, komen bij ons langs in de zaak. Ik doe bij hen een uitgebreid orthoptisch onderzoek: ik onderzoek de oogstand, het binoculair zien, doe een cyclorefractie en maak fundusfoto’s. De oogarts kijkt bij het eerste onderzoek altijd verplicht mee. Bij de controleafspraak is dit niet het geval; de oogarts kijkt optioneel mee. De gegevens zet ik zowel in ons eigen systeem als in het Ksyos Portaal. Hierbij schrijf ik een begeleidende tekst voor de huisarts en oogarts, waarna ik een reactie krijg van de oogarts. Wanneer ik vragen heb over een patiënt, krijg ik een uitgebreid antwoord en communiceer ik dat naar de patiënt. Vervolgens sluit ik het onderzoek af. 

Wat zijn je ervaringen tot nu toe?

Ik ben optimistisch gestemd! De samenwerking met de eerste en tweede lijn gaat er door vooruit. Ook worden patiënten sneller gezien,  is er mogelijkheid tot overleg en zijn er korte lijntjes met de Ksyos oogarts. Bovendien wordt de zorg vergoed vanuit de zorgverzekeraar

Wat zijn de reacties van patiënten?

Tot nu toe erg positief: de patiënten kunnen bij ons al binnen een week terecht met hun klachten. Ook zijn de patiënten heel blij dat het onderzoek vergoed wordt. Daarnaast hoeven ouders niet meer speciaal met hun kind naar het ziekenhuis, want wij leveren dezelfde goede zorg dichtbij huis. De zorg die we bieden is laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen. 

Heeft het coronavirus gevolgen voor je werk? 

Over het algemeen valt het meeToen corona begin dit jaar uitbrak, mochten we even geen onderzoeken uitvoeren, maar dat is teruggedraaid. Op dit moment mag er bij het onderzoek wel maar één ouder met het kind mee in plaats van twee.  Ook volwassenen dienen alleen te komen en bijvoorbeeld niet met een partner. Daarnaast dragen we een mondkapje tijdens de onderzoeken. Mocht de patiënt oeen gezinslid klachten hebben, dan wordt de afspraak uiteraard verzet of afgezegd, zoals geadviseerd door het RIVM.