Digitaal laboratoriumonderzoek

Ksyos Lab Aanvraag is een module waarmee je als zorgverlener op eenvoudige wijze digitaal laboratoriumonderzoek kunt aanvragen bij deelnemende medisch diagnostische centra (MDC’s) of andersoortige instellingen.

Deze aanvraagmodule wordt al ingezet voor het aanvragen van bloed-, beeld- en functiediagnostiek bij verschillende klanten en kan per MDC worden uitgebreid met specifieke aanvraagformulieren en integratie met het gebruikte Lab Informatie Systeem (LIS). Je kan probleemgericht aanvragen en gebruik maken van een gepersonaliseerde favorietenlijst met vooraf ingevulde (veel voorkomende) aanvraagcombinaties.

Hoe werkt het?

  • De huisarts besluit laboratoriumonderzoek aan te vragen.
  • De huisarts klikt vanuit het patiëntendossier in het HIS op de Ksyos-knop en logt direct in bij Ksyos. NAW- en verzekeringsgegevens van de patiënt worden automatisch ingevuld.
  • De huisarts vult het betreffende aanvraagformulier in of kiest een van de eigen gepersonaliseerde vooraf ingevulde aanvraagformulieren. De huisarts geeft aan of het thuisprikken of CITO betreft en verstuurt de aanvraag.
  • De backoffice van het MDC ontvangt het digitale aanvraagformulier, het verwerkingsproces in het Laboratorium Informatie Systeem (LIS) wordt in gang gezet.
  • Patiënt komt naar de priklocatie van het MDC, of wordt direct geprikt op de praktijk. Hier worden ook de bepalingen gedaan.
  • De huisarts ontvangt de (deel)uitslag in Ksyos en via EDIFACT in het HIS.
Huisartsen kunnen efficiënter werken, omdat ze zelf een selectie kunnen maken van meest gebruikte aanvraagformulieren.
Starlet is er met behulp van Ksyos Lab Aanvraag in geslaagd om de huisarts volledig papierloos te laten werken.
Jeannette Goudriaan, voorzitter raad van bestuur Starlet-DC

Vergoedingen

Veel zorgverzekeraars hebben budget beschikbaar gesteld om digitaal aanvragen van laboratoriumdiagnostiek te stimuleren (resultaatbeloning doelmatig aanvragen diagnostiek). Wanneer huisartsen het vastgelegde percentage van hun aanvragen digitaal versturen kunnen zij aanspraak maken op een opslagtarief.